RESTAURACJA BAŁTOWSKI ZAPIECEK

Tuż obok Rollercoastera, u podnóża stoku „Szwajcaria Bałtowska” wznosi się Restauracja “Bałtowski Zapiecek”. Wnętrze restauracji zostało zaprojektowane tak, aby każdy Gość mógł poczuć niepowtarzalny klimat tego miejsca. Cisza i spokój, z dala od wielkomiejskiego zgiełku to jedna z cech, które wyróżnia to miejsce. 

Menu Bałtowskiego Zapiecka to w dużej mierze polskie dania urozmaicone o smaki z różnych stron świata. Smaczne i aromatyczne potrawy wykonane z lokalnych produktów. Szef Kuchni zawarł również w menu dania charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Weganie i wegetarianie również znajdą tu coś dla siebie.

Restauracja dysponuje dwiema przestronnymi salami z przepięknymi kominkami i kameralną antresolą. Latem otwarty jest przepiękny taras z widokiem na zielony stok, po którym spacerują konie z naszej stajni.

Bałtowski Zapiecek to również restauracja idealna dla rodzin z dziećmi. Szef kuchni przygotował specjalne menu dla najmłodszych, które zadowoli największego niejadka. Można znaleźć tu również wiele udogodnień takich jak: bajkowy plac zabaw, krzesełka dla dzieci, miejsce z przewijakiem, toaletę dostosowaną dla dzieci. Na szczególną uwagę zasługuje doskonale wyposażone miejsce przeznaczone specjalnie do zabaw dziecięcych. 


Szczegóły dotyczące kuchni w Bałtowskim Zapiecku znajdziesz na stronie www.baltowskizapiecek.pl

Restauracja „Browar Bałtów”

Tuż obok „Zajazdu Przystocze” w miejscu, gdzie niegdyś funkcjonowała stajnia, powstał regionalny browar z salą restauracyjną oferującą 100 miejsc. Tutaj Goście mogą podziwiać proces produkcji piwa, a przy tym rozkoszować się pysznymi daniami przygotowanymi z regionalnych produktów. Szef kuchni przygotował szczególne menu, w którym znajdują się lekkie przegryzałki, jak i sycące dania. Pieczona golonka, szarpana wieprzowina, a także aromatyczna pieczona łopatka, to tylko niektóre smaki, jakie czekają na Was w restauracji. Potrawy powstają z produktów lokalnych dostawców, którzy cenią sobie najwyższą jakość.

PUNKT GASTRONOMICZNY JURAPARK

Położony na dziedzińcu Jura Parku. Kuchnia oferuje dania domowe, z grilla oraz typu fast food. Wszystko smaczne, świeże i przygotowywane na miejscu. Można tu zjeść słynnego na całą okolicę ekologicznego pstrąga przygotowywanego na grillu według tajnej receptury – zapewniamy, że warto się na niego skusić. 

Uwaga! Aby wejść na teren JuraParku wymagany jest bilet wstępu.

WIOSKA RYBACKA NA ŹRÓDLANEJ WYSPIE

Smażalnia kusi nie tylko dużym wyborem smacznych i świeżych ryb z całego świata, ale również pięknym położeniem. Swoim wyglądem przypomina prawdziwy statek piracki, który przycumował do źródlanej wyspy. Pstrąg, sandacz, sum, halibut, miętus morski to tylko niektóre z ryb, które możesz tutaj zjeść. Specjałem są oczywiście pstrągi pochodzące z tutejszej ekologicznej hodowli.

Wioska Rybacka znajduje się na terenie otwartym Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego. Czynna sezonowo.

JADŁO POD STOKIEM

Specjalnością gastronomi „Jadło pod Stokiem” są dania z grilla: karkówka, polędwica, golonka, kaszanka oraz kiełbasy różnego rodzaju. Mięso pochodzi od jednego z najlepszych producentów wędlin w regionie PUBLIMA LIPSKO i jest zawsze świeże oraz doskonale przygotowane. Oprócz dań z grilla można zamówić danie obiadowe: zupy takie jak pyszny bałtowski żurek czy domową pomidorową, drugie dania: filet drobiowy czy ręcznie lepione pierogi. „Jadło pod Stokiem” to również szybkie jedzenie typu fast food.

Jadło pod Stokiem znajduje się na terenie otwartym Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego.

ZAJAZD PRZYSTOCZE

“Zajazd Przystocze” składa się z sali kominkowej i sali barowej. Tutaj dania komponujesz samodzielnie zgodnie z zasadą jesz co chcesz i ile chcesz. Codziennie szef kuchni poleca soczyste i świeże mięsa, zdrowe sałatki i warzywa gotowane na parze, sycące zupy, a na deser domowe ciasta z cukierni „Bałtowskie Wypieki”.  Przed Zajazdem przygotowane są specjalne punkty na ogniska.

PUNKTY Z GOFRAMI I LODAMI

Na terenie naszego Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego znajduje się punkt z goframi i lodami na terenie JuraParku. Gofry przygotowywane są na miejscu, według własnej receptury, zawsze miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Można je zamawiać z różnymi dodatkami np. ze świeżymi owocami, bitą śmietaną czy sernikiem. Dla ochłody natomiast możecie skosztować lodów świętokrzyskich, które wyglądem przypominają lody włoskie, ale to, co je wyróżnia to prawdziwe truskawki wymieszane z przepyszną śmietanką. Lody gałkowe znanego polskiego producenta, których dostępna jest duża gama smaków oraz świderki amerykańskie dostępne na terenie parku rozrywki.

KAWIARNIA W „SABATÓWCE”

Jeśli masz ochotę na aromatyczną kawę i skosztować bałtowskich wypieków, to warto odwiedzić „Sabatówkę”. Kawa oraz słodkości dostarczane codziennie z naszej cukierni „Bałtowskie Wypieki” serwowane są w wyjątkowym, magicznym otoczeniu.

Uwaga! Aby wejść na teren Sabatówki wymagany jest bilet wstępu.